MASKA OD ZELENE GLINE čisti i smanjuje pore, pomaže kod akni, regulira lučenje sebuma, djeluje kao blagi peeling za kožu, omekšava, hidratizira i zaglađuje kožu, poboljšava cirkulaciju, djeluje umirujuće i regenerira kožu.

GLINA je jedan od prirodnih lijekova koji se već stoljećima koristi za brzo i efikasno čišćenje organizma i poboljšanje zdravlja. Čisti tijelo na način da upija toksine i ostale štetne tvari iz organizma, krvi i limfe, veže ih na sebe i izbacuje kroz probavni trakt.

Sadrži više od 60 minerala i elemenata u tragovima koji čiste naš organizam. U glini ima silicija, selena, aluminija, kalija, kalcija, natrija, magnezija, srebra, željeza, olova i bakra. U prirodi možemo pronaći zelenu, žutu, bijelu i crvenu glinu.

Samo zelena glina koristi se i oralno za čišćenje organizma. Postoji nekoliko vrsta zelene gline, a najpoznatiji rudnici nalaze se u Francuskoj i na Siciliji. Ovisno o tome gdje je iskopana, sadrži jedinstveni postotak raznih minerala i elemenata u tragovima: selen, magnezij, željezo, kalcij, fosfor, kalij, cink, mangan, bakar, silicij, natrij.

Glina djeluje iznutra i izvana. Uz sunce, zrak i vodu, čije elemente sadrži, glina je jedno od najmoćnijih i najstarijih sredstava čišćenja organizma. Ona upija, apsorbira a nakon toga i eliminira nečistoće iz tkiva, krvi i limfe. Može očisti organizam u tolikoj mjeri da se izgubi čak i neugodan miris znoja. Najčešće se koristi u kurama detoksikacije organizma, u proljeće i jesen, no mora biti ventilirana tj. certificirana za oralnu upotrebu.

Osim što čisti krv i limfu, poboljšava crijevnu floru, regenerira stanice, tkiva i organe, potpomaže zarastanje rana, smanjuje radioaktivnost te povećava otpornost na sve toksine, pomaže i kod ateroskleroze, anemije, bolesti dišnih putova, infekcija, trovanja, čira, viška želučane kiseline, opadanja kose, bolnih menstruacija i nečiste kože.

Receptura za izradu maske od gline za njegu lica:

– 45 grama zelene gline

– 5 grama biljnog ulja (badem, marelica, grožđe, argan)

– 2 grama biljnog glicerina

– hidrolat (lavanda, sjeme mrkve, smilje)

– 2 kapi eteričnog ulja prave lavande

– 1 kap eteričnog ulja sjeme mrkve

U glinu polako dodajemo hidrolat i miješamo dok ne dobijemo kremastu smjesu. Dodati ostale sastojke i dobro izmiješati. Masku čuvati u hladnjaku, potrošiti u roku od 30 dana, nanijeti jednom tjedno u debljem sloju na lice i isprati nakon 5 minuta.

Kako bi prirodna kozmetika bila ljekovita i učinkovita, potrebno je prilikom izrade koristiti isključivo kvalitetne sastojke: hladno prešana nerafinirana biljna ulja i maslace, kemotipizirana eterična ulja te hidrolate bez dodatka alkohola i sintetskih konzervansa.

Photocredit: Sandra DB