Sistemske konstelacije su tehnika koju je osmislio njemački psihoterapeut Bert Hellinger a koja nam omogućava uvid u bit našeg problema, pogled na taj naš problem iz neke nove perspektive te nam pokazuje moguća rješenja.

Još uvijek se tako živo sjećam prve konstelacije na kojoj sam se „slučajno“ našla. Bilo je ljeto, vruće, razmišljala sam da li da odem ili ne ali znatiželja je prevladala i ja sam se pojavila. Došla sam samo pogledati, kao reprezentant. I odjednom se ispred mojih očiju otvorio cijeli novi svijet. Mlada žena postavila je svoju slijepu konstelaciju (temu i uloge osoba u sistemu znaju samo voditelj i klijent) i izabrala me za jednu od uloga. Čim sam zakoračila u sistem osjetila sam snažnu energiju i tijelo je počelo reagirati na nju. Voditeljica konstelacija odlično je hendlala cijeli sistem, sve pozicije u njemu, a ja sam ostala zbunjena i oduševljena gledajući transformaciju klijentice iz iščekivanja punog nedoumice u plač te na kraju u mir. I dan-danas pamtim kako joj je lice obasjao osmjeh na kraju konstelacije.

I tu je započela moja ljubav prema konstelacijama. Postavila sam puno svojih konstelacija, i individualnih i grupnih, astroloških, online sa malim predmetima te sam krenula na edukaciju za certificiranu voditeljicu konstelacija.

I, na kraju, evo mojih 10 razloga zašto toliko volim konstelacije:

1. Prostor u kojem se postavlja konstelacija je sveti, zaštićeni prostor, udaljen od svakodnevne gužve, buke i rutine. To je prostor gdje možemo postavljati pitanja, biti onakvi kakvi jesmo, autentični, pokazati se bez straha, to je mjesto gdje se povezujemo dublje sa sobom, životom, svojim sistemom kako bi stekli nove uvide te proširili svoju svijest.

2. U ulozi sam promatrača, s poštovanjem i zahvalnošću gledam svoj život kao predstavu. Vidim i otpuštam svoja uvjerenja, nesvjesne obrasce ponašanja, strahove, dolaze novi uvidi. Prihvaćam sebe. Događaje koji su se dogodili i ono što su me naučili.

3. Fokus je na rješenju a ne na problemu. U sistemu su sva rješenja i resursi koji vode do rješenja problema koji nas muče. Resursi su opcije koje nismo koristili ili ih nismo bili svjesni, sve ono što nam može pomoći da riješimo svoj problem: osobe, informacije, sposobnosti… Svako od nas ima u svom sistemu sve što mu je potrebno i sa svime smo povezani. Svaki problem se može riješiti ako smo spremni vidjeti i prihvatiti rješenje.

4. Voditelj konstelacija je neutralan, ne tumači, ne daje savjete. Klijent je ekspert za svoj problem i njegovo rješenje. Aktiviramo i koristimo naše vlastite intuitivne potencijale i tako pronalazimo moguća rješenja za naš problem.

5. Osjećamo pripadnost našem sistemu, obitelji, široj obitelji, precima, zajednici, svijetu. Osjećamo kako smo povezani sa svima, kako smo svi jedno.

6. Javlja se sposobnost dubokog suosjećanja jer vidimo kako je to hodati u tuđim cipelama, vidimo kako svi istu situaciju različito doživljavamo. Konačno razumijemo zašto se netko ponaša na određeni način, zašto mi nikako ne može dati ono što toliko želim, zašto ne može nešto napraviti ili izgovoriti, zašto ga nešto boli, zašto se boji.

7. Učimo kako stati i prepustiti kontrolu Višoj inteligenciji, našem Višem Ja, Bogu, Svemiru jer osjećamo da nas vode putem koji je za naše najveće dobro.

8. Naša najveća potreba je da budemo voljeni i da volimo. U sistemu je bitno da postoje povezanost, poredak i ljubav. Osnovna pretpostavka obiteljskih konstelacije ja da djeca sve što rade, rade iz ljubavi prema roditeljima i precima. Najjača potreba djeteta je da bude voljeno i da voli. U obiteljskim konstelacijama uglavnom se radi o ljubavi, životu i smrti.

9. Ljubav prema sebi i prema drugima. Ljubav koja je početak i kraj svega. Ona je dijamant prekriven prašinom naših trauma, tuga, uvjerenja, boli. I kad ih primijetimo i obrišemo, onda ta ljubav konačno može zasjati iz našeg srca.

10. Nikad nije kasno za opraštanje, pomirenje, ljubav i novi početak.

Spremni za postavljanje svoje konstelacije?

Pošaljite mi privatnu poruku, javite se mailom ili telefonom i dogovorit ćemo se oko sljedećeg koraka.

Tu sam za vas!