EKSPRESIVNA ART TERAPIJA je terapijska metoda koju je osmislio dr.sc. Avi Goren-Bar, izraelski klinički i edukacijski psiholog, certificirani i registrirani art terapeut te Jungijanski psihoterapeut.
To je dubinska je terapija koja nam omogućuje da svoj unutarnji svijet izrazimo i neverbalno: kroz likovnu umjetnost, glazbu i glas, pokret i ples, pričanjem te pisanjem priča i poezije.
Iako već i samo izražavanje kroz art može biti terapeutsko, u ekspresivnoj art terapiji proces počinje u trenutku kada aktiviramo naš art. U njegovom oživljavanju on dobiva glas i govori umjesto nas, a kroz nas.
Art priča o našim emocijama, traumama, obrascima ponašanja, daje nam dragocjene uvide, rješenja za naše probleme, te nam pokazuje naše talente koje nosimo u sebi.
Art obogaćuje terapijski proces, služi kao most između našeg unutarnjeg svijeta i onog vanjskog, te donosi dodatnu vrijednost i informacije. Tako olakšava komunikaciju s našim nesvjesnim dijelom koji je riznica emocija, sjećanja i misli kojih mi nismo svjesni, a koji upravljaju nama.
Ekspresivna art terapija je za sve punoljetne psihički zdrave osobe koje su spremne uroniti u svoje nesvjesno kako bi pomoću dobivenih uvida mogle promijeniti pogled na postojeći problem ili situaciju te tako dobiti jasniju sliku, odgovore na svoja pitanja i moguća rješenja.
Klijenti ne moraju imati talente i umjetničke vještine kako bi napravili svoj art jer u procesu je bitno izražavanje i istraživanje, a art kao umjetničko djelo samo je prikaz klijentova unutarnjeg stanja.

EKSPRESIVNA ART TERAPIJA
– omogućava nam da sami odaberemo način kojim ćemo se najlakše izraziti (slikanje, kolaž, izrada skulpture od gline ili plastelina, glazba, zvuk, pokret, poezija, gluma, pisanje…)
– omogućava lakši pristup stvarnim trenutnim emocijama jer zna kako nježno zaobići naše obrambene mehanizme
– pomaže u integraciji svjesnih i nesvjesnih dijelova naše psihe
– donosi dragocjene uvide i moguća rješenja naših problema
– umjetničko djelo koje je osoba stvorila skriva tajnu i nudi rješenje problema
– odlično se nadopunjuje s ostalim terapijskim pravcima

Veselim se biti podrška na vašem putu! Obratite se s punim povjerenjem – art terapija je sigurna, ugodna i efikasna metoda.
Dobro mi došli!
Ivona